Ashram Elsa

Sivananda Yoga Vedanta Dhanwanthari Ashram

Mijn Ashram ervaring, where to begin?

Zaterdagavond was de eerste keer sinds mn aankomst in India dat k hoofdpijn had. Twas niet zo'n hele drukke dag, maar heel erg overweldigend.. En dan tegelijk ook alsof ik op bekend terrein was. Moeilijk uit te leggen, ma als k op weg was naar Trivandrum, voelde ik al druk en spanning wegvallen. Ik denk dat t vooruitzicht van even geen Gsm, internet en al dat, het gaf me een gerust gevoel.. Gewoon even alleen ik, mn eigen gedachten en gevoel, en natuurlijk zovele anderen die zich net zo of toch heel vergelijkbaar voelen.

Op de trein ontmoet ik Stella., een jonge dame van London. Een danslerares die een aantal maanden in Calcutta werkte en nu in de Ashram een cursus Ayerveda zou gaan volgen. We vinden heel snel dezelfde vibe, delen n richa en uiteindelijk ook een plaats in de slaapzaal.

Aangekomen, het eerste wat me direct opvalt is die prachtige natuur waar de Ashram zich in bevind, helemaal boven in het groen weggestopt, met beneden een groot meer en (dat ontdek ik de volgende morgend) een wild tijgerreservaat langs het meer.
Overal relax music, yoga mattekes en smiling faces, I like it!

Na inschrijving, hebben we een tijdje vrij om ons te installeren in de slaapzaal en op verkenning te gaan. Ik loop al gauw Rachel tegen het lijf, de coole madam van New York en zij loopt over van enthousiasme.

Eerste echte activiteit met de ganse groep is de yoga les of Asana class. Ik neem de beginnersclass, heb amper n paar weken beetje ervaring met Kundalini Yoga en dit is een hele andere soort. Man! In wa voor poses en bochten ze me daar hebben doen wringen, bizar da mn lijfje da allemaal afkan en nie in twee doorbreekt :-) ik voel al gelijk wa blauw plekken opkomen, ma verbaas mezelf toch dat k behoorlijk afkan. Van zo anderhalf uur in de week naar hier 4uur yoga per dag, da voelde rap! Denk daar snachts n dun hard bed erbij, bijna den hele dag stilzitten in kleermakerszit op de grond, kunt ge u voorstellen hoe rap ik een stijf gat had?! ;-) Anyhow, het deed me goe, ben absoluut overtuigd van de kracht van yoga!

18u diner. Grote eetzaal met rieten matjes uitgerold, netjes klaargezet thaliborden (simpel metalen bord onderverdeeld in verschillende vakjes) en mensen die druk in de weer zijn om al het voedsel schoon over de honderden borden te verdelen. Hoe alles verloopt, wat de bedoeling is en wat van je verwacht wordt, is al snel duidelijk, kijk gewoon rond en volg de groep. Eten gebeurt in stilte, als er wat te veel rumoer is, neemt iemand de micro en vraagt beleefd "om, please contunue eating in silence, om"

Alles staat helemaal in teken van OM (oam, de oerklank, je vind het symbool hiervan terug op mijne linkerpols..)

Afwassen doet ieder voor zich, er worden vrijwiligers gevraagd om de zaal nadien proper te maken en dat geeft al weer hoe het leven in de Ashram gaat. Alle taakjes worden op vrijwillige basis verdeeld en het werk dat je doet wordt beschouwd als Karma Yoga.
Ik geef me zondag na lunch op en ontdek dat n uur de vloer schrobben, dweilen en blijven dweilen, als.vorm van spirituele oefening kan worden gezien. We hadden er allesinds een hoop lol en geeft je perfecte kans om leuke mensjes te leren kennen.

Zaterdag werd afgesloten met een talentshow na de dagelijkse Satsang (chanten en meditatie in groep) Dat chanten vind k bangelijk! Niet simpel om de juste woorden te gebruiken want het is allemaal in Sanskriet, ma eens je t ritme te pakken hebt kan de zang je helemaal meeslepen!

Zondagmorgen, 5.20u de ochtendbel, verrassend genoeg is Elsa wakker en zelfs fris!
We starten met een silent walk, een stille wandel naar het meer beneden, waar we n min of 10 in stilte zitten en dan de dagelijkse Satsang aanvatten. Indrukwekkend wel zo met t zonneke dat stillaan opkomt. Zon stevige wandeling op nuchtere maag how ever, geeft ook nieuwe gewaarwordingen in mn lichaam..

7.30u tea time, met zn allen onder de Tea Tree (geweldige woordspeling he) met nadien Yoga! Blijkbaar keken ze gisteren toch net iets minder nauw, vandaag voel ik geregeld een subtiele hand in mn rug om me nog net iet beter of verder te positioneren, woow hoe flexibel een lijf kan zijn! En ik ben dan absoluut geen soepele mens! De hoofdstand daar waag ik me toch nog niet aan, lijkt me nog niet al te verstandig om op mn kop gaan te staan.

10u eindelijk iet te eten! Geen bokes met choco, ma alweer een volwaardige warme veggy maaltijd, zoals het hoort volgens de Ayerveda.
Dan was t dus aan mij om aan n serieuze portie Karma Yoga te doen, schrobben die eethal! Geweldig teamwork hebben we daar opgezet, Guillian en ik, coole kerel die vond dat ik met n Iers accentje klapte :-)

Ik neem n goei douchke, al mn Karma zweet weg en dan ist tijd voor Lecture. Het hele positive thinking en de Yamas en Niyamas worden uitgelegd. Komt er op neer dat je goed en positief in eigen gedachten tracht te zijn, goed voor jezelf en de anderen, make peace with the world around us. Onszelf boven ons eigen ego zetten.. Boeiend!

*if you can handel one bad habit in a lifetime, it will be a life well spend*

Anderhalf uur lecture gevolgd door.. Yoga! ;-) goe gevuld progamma da zeker!
Na yoga eindelijk terug wa voedsel en zoals een van de meiden de avond vantevoren in de talentshow ludiek onder woorden bracht "denkt eraan da de next meal pas terug over 16u is!!

Avond afsluiten met nog een Satsang, ik krijg die Sanskriet chants al nie meer uit mn hoofd. Ik geef t toe, kan me er echt wel in verliezen.

Tegelijk voel je toch ook de confrontatie met dat ego, dat eigen zelve opkomen.. Hoe vrolijk ik het hier ook laat klinken, ik ben er zeker van dat als ik er even langer zou blijven, het me toch ook emotioneel zou kunne (k)raken.. Het doet nu al wat met je geest, al die meditatie momenten, elke stilte doet je je naar jezelf keren en de zaken die je in je geest bij hebt, boven halen.. Verwerken wat om verwerking en vrede vraagt.. Loslaten en vetrouwen..

Het was een leerrijke ervaring voor mij, ik hoop dat het me mag lukken om er nog een keer en dan wat langer, terug te gaan.

Tijdens de vorige trip heb k ook even ne stop gedaan in Puttaparti, de Ashram van Sai Baba en ik kan de beide ervaringen totaal niet vergelijken. Ik kreeg toen absoluut geen authentiek gevoel bij het hele gebeuren, geen slecht woord over de Baba (is vorig jaar trouwens gestorven) ma ik had toen het gevoel dat zijn volgelingen meer al "zwevend" door het leven gingen, weinig gevoel nog met realiteit. Ik heb het bezoek toen ook wel anders opgevat, ben toen niet in de ashram zelf verbleven (gaf me geen vertrouwd gevoel toen), had n kamerke int dorp gehuurd en ging enkel mee chanten enzo. Zal wel niet te vergelijken zijn, maar dat is zo geen plaats waar k nog perse terug naartoe zo willen.

Hier in Trivandrum daarentegen wel, volgens mij zit er nog vele meer in voor mij, misschien zelfs n Ayerveda cursus, zou wel graaf zijn!

Afscheid nemen na die toch relatief korte tijd was moeilijker dan ik had gedacht, het leek alsof ik net die mensjes nog tegen het lijf liep die ik wenste te zien, nog een fijne babbel mee kon doen en knuffelen.

So, a special thanx to Rachel, Stella and Guillian, those ware the best hugs in a long time!! Hope life will be good for you and let's stay in touch!

Rachel deed daar zelfs het voorstel om met al die straffe alleenreizende vrouwtjes ne keer op reunie trip te gaan :-) geweldig idee!

Om namo Narayanaya , my dear friends.

?

Health is Wealth.
Peace of Mind i Happiness.
Yoga shows the way!

Reacties 1

Christoph 18-11-2011 11:13

Geweldig lezen allemaal... je bent helemaal versmolten met India!

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer